Vaccineren moet je leren

Vaccinaties zijn een behoorlijke tijd een discussiepunt geweest onder menig mens. Toch zijn ze wel erg handig om je lichaam bestendig tegen bepaalde ziektes te maken, het helpt met het bouwen van antistoffen zodat je lichaam weet wat het moet doen wanneer je echt ziek wordt van hetgeen waar je tegen gevaccineerd bent.

Een vaccinatie kan een groot verschil maken voor jijzelf, je geliefden en nieuwe generaties. Door vaccinaties zijn het pokkenvirus en het virus voor runderpest volledig uitgeroeid. Ook zijn veel virussen die normaal schadelijk zijn aan de volksgezondheid zo goed als uitgeroeid, denk bijvoorbeeld aan Polio, Rodehond, Tetanus en Hepatitis B.

Vaccinatiewijzer.nl

Het is dan ook erg belangrijk dat jij jezelf en je kinderen vaccineert en hier goed over geïnformeerd bent, of het nou is voor iets zoals de griep of als je een grote reis gaat maken en niet zeker weet of je je  moet laten vaccineren. Voor dit soort informatie kunt je terecht bij Vaccinatiewijzer.nl, hier wordt accuraat aangegeven welke vaccins nodig zijn voor welke landen en beroepen. Ook kan je hier zien welk vaccin nodig is voor welke doelgroep, wat de kosten hiervan zijn en kan je een afspraak maken voor een vaccinatie.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ziekte die leverontsteking veroorzaakt. Het overdragen hiervan kan plaats vinden bij de geboorte, tijdens de seks of via contact met besmet bloed. Vooral kinderen zijn een riskante doelgroep wat betreft Hepatitis B. Zij hebben een grotere kans om een chronisch drager van dit virus te worden. Het is daarom ook belangrijk dat kinderen hiervoor gevaccineerd worden, dit gebeurt drie keer voor de eerste verjaardag.

Door bloedonderzoek dat nu gedaan kan worden tijdens de zwangerschap en het redelijk standaard vaccineren van kinderen tegen het Hepatitis B virus is deze ziekte gelukkig bijna niet meer aanwezig onder de kleintjes.

Het Rijksvaccinatieprogramma

Hepatitis B valt dan ook het Rijksvaccinatieprogramma. Hieronder vallen ook Difterie, Kinkhoest en het eerdergenoemde Poliovirus en Tetanusvirus.

Door middel van vaccinaties kunnen wij als menigte bepaalde ziektes volledig uitbannen, worden we minder snel ernstig ziek door dit soort virussen en kunnen wij groepsimmuniteit opbouwen, mits zo’n 95% zich hiertegen vaccineert. Wat van de nadelen van vaccinaties is het risico op bijwerkingen, zoals een rode plek, hoofdpijn of koorts. In zeer zeldzame gevallen kunnen de bijwerkingen ernstiger zijn maar dit zou over moeten zijn binnen een paar dagen. Zo niet moet je contact opnemen met uw huisarts.

Geef een reactie